Winkel in 's-Hertogenbosch | Óók op zaterdagen geopend van 9:30 tot 12:30!
Vakkundige klantenservice en altijd eerlijk advies!
Snelle levering uit eigen magazijn!
Altijd scherpe prijzen en top kwaliteit!
Home /

Wettelijke voorschriften sneeuwkettingen

In Nederland zijn winterbanden (nog) niet verplicht. In de populaire wintersportlanden vaak wel! informeer voor vertrek hiernaar het kan u vervelende situaties besparen!
 

Wat zijn de wettelijke verplichtingen omtrent Winterbanden en Sneeuwkettingen?

Tijdens winterse omstandigen zijn winterbanden eigenlijk onmisbaar geworden. Iedereen heeft het wel meegemaakt; Sneeuw, en de auto komt slecht van de plek zeker met achterwielaandrijving. In Nederland zijn winterbanden (nog) niet verplicht. In de populaire wintersportlanden vaak wel! informeer voor vertrek hiernaar het kan u vervelende situaties besparen!. Sneeuwkettingen zijn pas verplicht als dit wordt aangegeven. Dot wordt gedaan dmv het bekende bord. Het niet bijhebben van de kettingen kan resulteren dat u niet verder mag (en of kunt) rijden. Vaak kunt u dan ter plaatse duur kettingen kopen. Bespaar hierop door in Nederland een goede set te kopen!

Aansprakelijkheid:

In het buitenland kan het niet gebruiken van winterbanden leiden tot een boete of zelfs tot strafrechtelijke vervolging en (mede) aanspraakelijkheid bij ongevallen. Men geeft namelijk aan in de wet dat u maximaal voorbereid moet zijn op de weersomstandigheden. Indien u rijdt met zomerbanden bent u dit dus niet!

Overzicht per land

Duitsland
Gedurende winterse periodes dient het voertuig te beschikken over zgn winteruitrusting! Dit betekent; winterbanden maar ook voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers! ( altijd verplicht verbanddoos en indien u stil komt te staan zonder brandstof een 5 literkan brandstof < boete tot wel €1000,-> ) Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht wanneer dit specifiek wordt aangegeven

Finland: 
Winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart. Sneeuwkettingen zijn toegestaan indien noodzakelijk.

Frankrijk: 
De banden moeten voldoen aan de weersomstandigheden ( lees winter> winterbanden ) ( Ook verplicht: verbanddoos en alcohol tester ! )

Italië:
Er wordt op diverse (berg) wegen aangegeven wat verplicht is! Aangezien het ter plaatse wisselen van banden lastig is kan men hier het beste winterbanden thuis laten monteren en de Sneeuwkettingen meenemen. In bepaalde gebieden is het verplicht om Sneeuwkettingen in de auto te hebben van 15 oktober tot 30 april. Het gebruik van Sneeuwkettingen is altijd verplicht indien dit wordt aangegeven.

Kroatie:
De winterbanden dienen een minimaal profiel van 4 mm te hebben ook dient M+S op de banden vermeld te zijn ( Mud and Snow ) Indien men geen winterbanden gebruikt is het verplicht om Sneeuwkettingen in de auto te vervoeren! ( doorreis door Duitsland = winterbanden ! )

Noorwegen:
Uw auto dient te zijn uitgerust met winterbanden. Sneeuwkettingen of zelfs spijkerbanden dienen te worden gebruikt naar gelang van de omstandigheden . Sneeuwkettingen gebruik je naar eigen inzicht.

Oostenrijk:
In Oostenrijk is het verplicht om tussen 1 november en 15 April bij winterse omstandigheden met winterbanden te rijden met een minimale profieldiepte van 4 mm. Net als in Duitsland kun je aansprakelijk gesteld worden indien je bij een verkeersongeval betrokken traakt zonder gebruik van winterbanden.

Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden indien noodzakelijk en het wegdijk niet beschadigd wordt. De maximaal aangeraden snelheid is 40 km pu en in sommige tunnels is het gebruik van Sneeuwkettingen gebruik verboden ( oa Arlbergtunnel )

Slovenië:Winterbanden zijn verplicht van 15 november tot 15 maart en dienen een minimale profieldiepte te hebben van 3 mm. Sneeuwkettingen in de auto zijn verplicht en er wordt aangegeven wanneer deze gebruikt moeten worden.

Slowakije:
Winterbanden zijn verplicht bij sneeuwval en gladheid en de banden dienen de notering M&S te hebben ( Mud en Snow ) Tijdens de wintermaanden is het verplicht om Sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Verplicht gebruik wordt aangegeven.

Tsjehië:
Winterbanden kunnen op niet gestrooide wegen verplicht gesteld worden. De winterbanden dienen een profiel van minimaal 4 mm te hebben. Sneeuwkettingen in de auto zijn verplicht. Verplicht gebruik wordt aangegeven!

Zweden:
Winterbanden, Sneeuwkettingen of Spijkerbanden zijn verplicht indien de weersomstandigheden dit vereisen.

Zwitserland:
Er is in Zwitserland geen verplichting aangaande winterbanden wel wordt het gebruik aanbevolen. Sneeuwkettingen zijn verplicht indien de situatie dit noodzakelijk maakt. Indien verplicht worden dit aangegeven met het bekende bord. Er geld een maximum snelheid met Sneeuwkettingen van 50 km pu en gebruik is verboden in de tunnels: Selisberg, de St Gotthard en de San Bernardtunnel
 

Algemeen:

Zorg voor een goed onderhouden auto, de winterse omstandigheden vergen meer van uw auto dan het dagelijks in Nederland voorkomende weer. Denk hierbij aan de staat van de Accu, Ruitenwissers, vorstbeveiliging van Ruitenspoeiervloeistof en Koelvloeistof. Zorg tijdens de reis voor dekens voor het geval dat u tijdens sneeuw moment in de file komt te staan. Tank regelmatig en zorg voor wat eten en drinken. winterbanden dienen minimaal 4 mm profiel te hebben.

Informeer ook naar afwijkende verkeersregels in het buitenland ozdat in voorkomend geval u niet voor verrassingen komt te staan (Alcohol tester Frankrijk, Verbanddoos met handschoenen (diverse landen) Kan met reserve brandstof (oa Duitsland let op hoge boetes!). Let op de maximale snelheid tijdens het gebruik  van Sneeuwkettingen die de betreffende fabrikant aangeeft!